Några tankar om 2016

I en artikel i DN för någon vecka sedan sammanfattades den trendspaning som Kairos Future gjort för 2016. Kairos Future spår bland annat att vi kommer att dela istället för att äga. Vi förutspås även eftersträva ett enklare liv och i större utsträckning föredra ett arbete där vi känner att vi kan göra nytta på riktigt.

Jag tänker att vi som arbetar inom offentlig förvaltning i största allmänhet och med vattenförsörjning i synnerhet kanske skulle fundera på om vi kan bli lite trendigare under 2016?

När det gäller att dela istället för att äga tror jag att vi har stor potential att bli trendigare. Till exempel skulle vi kunna bli bättre på att dela med oss av goda exempel när det gäller offentlig upphandling. Jag är nämligen övertygad om att flera kommuner och VA-organisationer har gjort upphandlingar som de är väldigt nöjda med och till och med stolta över. Vad sägs om att vi till 2016 lovar varandra att slopa Jante och istället dela med oss av goda exempel?

Dela-trenden skulle vi även kunna anamma när det handlar om olika resurser som t.ex. spetskompetens, beredskap, lokaler mm. Några trendsättare har redan snappat upp detta, well done!

Lyckas vi bli trendiga med hänsyn till delning av goda exempel och resurser blir sannolikt vardagen enklare för oss inom vattensektorn. Därmed blir vi dubbelt trendiga!

Att det blir trendigt med arbeten där arbetstagaren får känna att hen gör nytta på riktigt är en perfekt julklapp för vår bransch! Att arbeta med vatten är ett av världens viktigaste jobb och ett jobb som gör nytta för alla. Under 2016 kanske det även kan bli ett av världens trendigaste jobb?

Vi behöver rekrytera tusentals nya kollegor de närmaste 10 åren och 2016 får vi förhoppningsvis fler utbildningar inom vatten- och miljöområdet. Nu gäller det att vi når ut till våra ungdomar och till er som vill göra ett karriärbyte. Ni behövs till världens viktigaste och trendigaste jobb! Välkomna!

Med önskan om en god jul och ett gott nytt år!

Kommentarsfunktionen är avstängd.